Matcha - jemný prášek z lístku čajovníku 100g

Značka: Braulia Trade
199 Kč
Skladem

Jemně mletý zelený čaj matcha, bohatý na antioxidanty, vitamíny, minerály a vlákninu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Dávkování a způsob přípravy

Matcha čaj se konzumuje v různých podobách. Základní příprava matcha čaje vypadá následovně: Dvě lžičky matcha čaje našlehejte s malým množstvím horké vody (cca 70 °C) v misce metličkou na jasně zelenou pěnu. Napěněný nápoj po chvilce zhoustne nabobtnáním prášku z čajových lístků. Vodu následně dolejte do 200 ml. K dostatečné dávce antioxidantů stačí denně dvě porce matcha čaje. Doporučujeme do čaje přidat zázvor případně med a limetku. Děti mohou konzumovat pouze v omezeném množství (1 slabí šálek denně), těhotné ženy max. 4,5 g denně.

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Energie: 1545 KJ/369 kcal,
  • tuky: 1,1  g – z toho nasycené mastné kyseliny 0,9 g,
  • sacharidy: 63 g  – z toho cukry 1 g,
  • bílkoviny: 26 g,
  • sůl 0 g.

Obsah: 100 g

Matcha

Matcha je japonský mletý čaj vytvořený ze speciálního zeleného čaje. Čaje patří mezi nejstarší odrůdy zastiňovaných japonských zelených čajů, které se tradičně, více než 800 let, používají při zenových buddhistických ceremoniích. Matcha – rozemletá na žulových mlecích kamenech na jemný žlutozelený prášek – se našlehá s vodou, aby vznikl nápoj s bohatou chutí a vůní.

Na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které se po vyluhování vyhazují, listy matchy se našlehají s vodou a konzumují se. Pitím čaje matcha dochází ke konzumaci antioxidantů ze zeleného čaje, vitamínůminerálů a vlákniny ve vyšší koncentraci. Matcha také obsahuje velké množství L-theaninů – jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výlučně v zeleném čaji – a také teofylinu, který má podobné účinky jako kofein. Má se za to, že tyto látky společně pomáhají udržovat vyšší duševní jasnost a energii.

Čaje mleté na žulových kamenech obsahují nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání se všemi doposud známými přírodními druhy ovoce a zeleniny. Test kapacity odbourávání volných radikálů (ORAC)1 je vědecky řízený soubor experimentů vyvinutých ministerstvem zemědělství USA (USDA) a Tufts University k posouzení antioxidačních vlastností potravin a nápojů. Výsledek testů ORAC pomáhá standardizovat, kvantifikovat a objektivně srovnávat antioxidační vlastnosti různých potravin a nápojů. Výsledky posledních testů ORAC ukázaly, že jeden gram tradičního zeleného čaje matcha obsahuje 1384 jednotek ORAC. Při srovnání s ovocem a zeleninou, které jsou bohaté na antioxidanty, ale také při porovnání s hlavními superpotravinami tradiční zelený čaj matcha jasně vyniká nad všemi ostatními.